Zakwaska do Jogurtu Vivo Bifivit, Żywe Bakterie, 2 fiolki po 0,5g

Bifivit polecany jest dla:

- osób w każdym wieku, w codziennej diecie

- dla dzieci od 6 miesiąca życia

- dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie

  1. nr katalogowy: 06/11/21
  2. waga produktu: 0.08 kg
  3. status produktu: dostępny od ręki
  4. stan produktu: nowy

15,99 zł

dostawa od 9,50 zł więcej »

Zapytaj o produkt

zamknij (x)
adres email:*
Wiadomość:*

Pełny opis Zakwaska do Jogurtu Vivo Bifivit, Żywe Bakterie, 2 fiolki po 0,5g

Zakwaska Bifivit - zrób probiotyczny jogurt domowy


Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej).

Bifivit to sprawdzony przez lata produkt, który przez wiele osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku.

Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci.

Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.

Bifivit polecany jest dla:

- osób w każdym wieku, w codziennej diecie

- dla dzieci od 6 miesiąca życia

- dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie

UWAGA - Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Przygotowanie:

- Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)

- Mleko (krowie, kozie); w przypadku mlek roślinnych np. migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem

- Zwykły rondel i duży ręcznik lub koc

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

1. Jeśli używasz domowego (surowego, „prosto od krowy”) mleka lub mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed użyciem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najbardziej jałowy mikrobilogicznie typ mleka. Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37 .. + 43 ° С, idealnej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (lub w przypadku mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury). Bardzo pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.

2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37 .. + 43 ° С

3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, by się schłodził. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni

Wybór mleka:

Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka. Zalecamy stosowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.

Składniki:

Maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Streptococcus thermophilus, Lactobacillus paracasei.

Warunki przechowywania:

W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy. Możliwy okres transportu w temp. do +30°C do 10 dni.

Wartość odżywcza w 100 g gotowego produktu po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczu

Masa netto:1 fiolki = 0,5 g.

Ilość fiolek w opakowaniu: 2

Wartość odżywcza

w 100 g

Wartość energetyczna

242 kJ / 58 kcal

Tłuszcz

2 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

1,4 g

Węglowodany

5,9 g

w tym cukry

5,6 g

Białko

4,0 g

Sól

0,13 g

Masa netto:1 fiolki = 0,5 g.

Ilość fiolek w opakowaniu: 2

Wyprodukowano w Ukrainie

Opinie o produkcie Zakwaska do Jogurtu Vivo Bifivit, Żywe Bakterie, 2 fiolki po 0,5g

Dodaj swój komentarz

Napisz o Twoich doświadczeniach, zarówno pozytywnych jak i negatywnych.
Czy decyzja o zakupie była słuszna?

ogólna ocena:    
Twoja opinia:*
  zostało: znaków
Wpisz wynik: 9 + 5*
produkt nie ma jeszcze opinii... Twoja może być pierwsza!

Dodatkowe informacje

Ceny przesyłek

  1. Paczkomaty - Gabaryt A - 9,50 zł
  2. Pocztex Kurier 48 - 9,99 zł
  3. Kurier Inpost - 11,70 zł
  4. Pocztex Kurier 48 Pobranie - 12,99 zł
  5. Kurier Inpost Pobranie - 14,00 zł
  6. Kurier DHL - 14,50 zł
  7. Przesyłka zagraniczna - 18,60 zł
  8. Kurier DHL Pobranie - 20,00 zł

Formy płatności

  1. płatność przy odbiorze
  2. płatność przelewem
  3. płatność Tpay.com

Dane kontaktowe

  1. sklep: Dbaj o zdrowie
  2. telefon: (0) 728751776, godz. 8:00-16:00
  3. tel. komórkowy:
  4. strona kontaktowa »

Producent: Vivo

Vivo

  1. inne produkty Vivo
ilość odwiedzin: 357